På bakgrunn av at FHL og NSL valgte å bryte prisforhandlingene med Norges Råfisklag uten reelle forhandlinger, har Norges Kystfiskarlag reagert med å sende ut en pressemelding med tittelen
"Frekt og respektløst av en fiskeindustri som har syltet ned 1,7 milliarder i skatteparadiser"

 

Frekt og respektløst av en fiskeindustri som har syltet ned 1,7 milliarder i skatteparadiser


Norges Kystfiskarlag beklager at minsteprisforhandlingene tirsdag ble brutt uten at det kom til reelle forhandlinger. Under henvisning til ulike virkelighetsoppfatning valgte FHL og NSL å bryte forhandlingen for å provosere frem en megling etter den nye Fiskesalgslagsloven. Dette er vår mening en politisk handling hvor man vil forsøke å overbevise myndighetene om at systemet ikke fungerer.
Bakgrunnen for dette er at man vet at norsk fiskeripolitikk - inkludert deltakerlov og fiskesalgslagslov - er under diskusjon og at man derfor vil demonstrere at Tveteråsutvalget sine løsninger er riktig.

Nå har både fiskeindustrien selv og Tveteråsutvalget påstått at fiskeindustrien sliter med dårlig lønnsomhet. Dette kan imidlertid ikke stemme. Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet kunne i forrige uke opplyse at norsk fiskeindustri har saltet ned 1,7 milliarder kroner i skatteparadis de siste årene. Dette viste han til i sitt innlegg på konferansen i Tromsø 2. desember om fiskerikriminalitet. Er industriens påståtte svake lønnsomhet kanskje ikke er så svak likevel?
Når vi i tillegg vet at de økonomiske vanskelighetene deler av fiskeindustrien i Nordland kom opp i som under finanskrisa i 2009-2010  først og fremst kom at av de hadde blitt lokket til investeringer i et valutaprodukt sydd sammen av en stor og delvis statseid bank, og ikke av at de tapte penger på virksomheten som sådan, er inntrykket av den ulønnsomme fiskeindustrien feilaktig.

I hele høst har vi sett rapporter og reportasjer om og fra markedene som ønsker mer fisk, mer torsk, gjerne fra Norge. Vi har sett rapporter om hvordan markeder med økende kjøpekraft (td Brasil) ønsker mer bearbeidet klippfisk, gjerne ferdig utvannet i porsjonspakninger. Men nei - industrien her hjemme tar ikke disse signalene. Det er så mye enklere å presse fiskerne for ei krone eller to, spesielt når det synes å være så enkelt å få myndighetene med på bløffen.

Fiskerne hadde ikke foventet den helt store minsteprisøkningen. På bakgrunn av erfaringene med hva som faktisk betales for torsk for tiden, med bakgrunn i at det meldes om etterspørsel i markedene, og på bakgrunn at valutaen i de viktigste markedene styrkes i forhold til norsk krone, peker alt i retning av at vi skulle få en viss minsteprisøkning. Vi har til og med notert at fiskekjøpere faktisk har forventet  en oppjustering av minstepris.

Norges Kystfiskarlag beklager på det sterkeste at fiskeindustriens organisasjoner nå bruker de aktulle prisforhandlinger som et ledd i sin politiske strategi for å svekke fiskernes rettigheter.
Dessuten er det både frekt og respektløst å forlate møtet uten å overhode begynne på reelle forhandlinger. Man har stått langt fra hverandre tidligere, og likevel klart å oppnå resultater.


Arne R Hole
Daglig leder

 

Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.