Hvordan skal ny gruppeinndeling i kystfisket gjennomføres

Stortinget har bestemt at kystflåten skal inndeles etter faktisk lengde, ikke hjemmelslengde. Målet er å gjøre kvotesystemet enklere og mer oversiktlig. Nærings- og fiskeridepartementet sender nå på høring forslag til ny gruppeinndeling i kystflåten. Du kan lese den her

 Dette er hovedpunktene i høringen:

  • Det vil bli mulighet for en overgangsperiode frem til 2024 for de fartøyeiere som ønsker å tilbakeføre fartøyet til opprinnelig gruppe. De som ønsker å benytte overgangsordningen må søke om dette.
  • Fartøy som er over 11 meter, vil ha tilgang til strukturkvoteordningen. I praksis gjelder dette 290 fartøy.
  • Fartøy som er under 11 meter, vil fortsatt kunne bruke samfiskeordningen.
  • Samfiske foreslås i høringsnotatet å forbeholdes fartøy under 11 meter. Fartøy som er over 11 meter, må dermed skiftes ut til et under 11 meter for fortsatt å kunne bruke samfiskeordningen. Det bes likevel om høringsuttalelsenes vurdering av om også fartøy som er over 11 meter og benytter overgangsordningen, skal kunne inngå i et samfiskelag.

At strukturkvotene skal bli i fartøygruppen (de etter faktisk lengde) tilhører per dags dato vil innebære en allokering kvotegrunnlag permanent flyttes til større fartøygrupper. I dag er det en midlertidig avtale som innebærer at disse skal tilbake til de opprinnelige hjemmelsgruppene i Finnmarksmodellen når tidsbegrensningen på strukturavtalene går ut. Kystfiskarlaget har prinsipielt ment at prosessen med hjemfall av strukturkvoteandeler i henhold til opprinnelige avtaler må skje før overgangen til faktisk lengde finner sted.

Vi sender dette spørsmålet på høring til alle våre medlemmer, og håper på flest mulig innspill i fra dere på hvordan denne prosessen skal gjøres for å ivareta en variert kystflåte. Innspill ønskes snarest, og senest 10. januar.

høring, norges kystfiskarlag, kystflåten, samfiske, ressursfordeling, faktisk lengde, hjemmelsngde, overgang

  • Opprettet .
Kontaktinformasjon: Norges Kystfiskarlag Postboks 97, N-8380 Ramberg
Telefon: 76 05 21 00 | Fax: 76 05 21 01 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.